pátek 6. dubna 2012

Klaun není šašek


   Klaun je zaměstnanec cirkusu. Šašek byla důležitá společenská funkce. Na dvorech středověkých králů měl výsadu říkat nepříjemné pravdy bez obalu. Jeho poněkud masopustní uniforma mu zaručovala jistou imunitu. Kopat ho směl jenom král. Blázen se šaškovi také říkalo. Skutečné blázny tehdy nikam nezavírali, jen je za to nikdo neplatil.
   Cirkus není varieté! Patří k němu cvičená zvířata, zejména lvi. Před jejich číslem je třeba obestavět manéž klecí. A v tu chvíli přichází klaun. Jeho pestrý oděv může šaška připomínat, ale nemá například rolničky. Jeho úkolem je bavit publikum, než se postaví klec, aby její stavěči měli klid na práci. (Ale o reformách EU teď řeč není.) Pak ty velké kočky udělají svoji práci a je třeba klec rozebrat. Nenápadně. Nikoho z publika by nenapadlo to oslavovat. Opět přichází klaun. Má výsadu dělat blbce z „pána šiditele“ svými hádankami.
   Mezi artisty má úctu. Jeho role nezbedy pro pobavení dětí obnáší totiž i parodii artistických čísel. Jen oni sami vědí, oč více ho musí umět, aby měl své gagy pod kontrolou. On sám zůstává při zemi, na provaz nevstupuje. Tam patří Kolombína. Děti ani nedýchají, když ladně kráčí nad manéží. Tatínkové ocení tu zdviženou sukni. Sami by se však přijít do cirkusu neodvážili, musí si dítě aspoň někde půjčit. (Pokud to jejich už např. studuje VŠ.)
 
   Cirkusové profese mají své učiliště. Řemeslo klauna tam mají, protože dělat humor není žádná legrace.

Žádné komentáře:

Okomentovat