pátek 30. března 2012

Jak fotit UFO

    Tato kapitola chybí ve všech návodech k používání fotoaparátu, ať si koupíme klasický anebo digitální. Nebude to lepší ani u mobilních telefonů. Podle toho pak vypadají výsledky. Jde o typický jev letních prázdnin. Právě o nich se dá nejvíc takových obrázků vidět v tisku. A je na nich zřejmé, jak nepřipravené zastihl tento jev autory. Podobně načasované jsou třeba Perseidy nebo Leonidy, ty dokonce mnohem přesněji. Přesto je nelze pozorovat na obloze velkoměsta, jsou totiž příliš slabé proti světelném smogu. Vnucuje se podezření, že prázdniny jsou ve stejnou dobu v celém vesmíru. Není tomu tak. Jde o rytmus novinářské práce. Potkat UFO můžete kdykoliv, ale jen o prázdninách vám to otisknou.  
   Další problém je, jak UFO poznat. Není totiž pravda, že v každém sedí Marťani. Létající talíře jsou jen podskupina jevů zvaných UFO. Pokud se vyskytnou v některých rodinách, není tam obvykle nikdo, kdo by měl čas a pomyšlení je fotit. Dokonce tam nebývá ani fotoaparát, když místo něj musejí stále dokupovat nádobí. Vědecky vzato je UFO zkratka, česky přeložitelná jako NLP neboli neidentifikovatelné létající předměty. Takže když nafotíte cokoli identifikovatelného, do kategorie UFO to nespadá. A také to musí létat. Záhady na smetišti či na abstraktních obrazech v galerii se nepočítají, ani sochařské.
    Dá se říci, že UFO je produkt studené války (stejně jako technologie digitálního focení). Právě v ní bylo důležité rozlišit nepřítele od mimozemšťana, zvlášť když mohl být obojím zároveň! Co by nám asi studená válka přinesla, kdyby se znovu vrátila? Pomstu obyvatel Pluta za jeho vyřazení ze seznamu planet asi těžko. Záhadné objekty, ať přírodní či umělé, lze čekat spíše v oceánu, a v téže souvislosti! Před rokem 1945 zmínky o UFO nenajdeme, tehdy totiž ta zkratka vznikla. O Marťanech se píše od druhé půle devatenáctého století, přibližně od chvíle, kdy se podařilo vyfotografovat kanály na Marsu. To se s amatérským vybavením nepodaří ani dnes. O světelných znameních na nebi se píše už ve středověkých kronikách, hledali tam anděly. 
ilustrace Viki Shock

   „Širokoúhlé“ zachycení noční oblohy se dařilo už na mokré desky. Dodnes nemáme lepší způsob, jak zachytit meteorické roje, pomáhá to objevit komety. Z pochopitelných důvodů se takto nedá vyhnout zachycení letadel. Ta nesmí létat nad jadernými elektrárnami. Právě tam lze podle některých ufologů očekávat zájem „talířů“. Přelet zářících  objektů by zničil i práci astronoma fotícího některou mlhovinu. Její expozice trvá totiž až několik hodin. Nic takového dosud hlášeno nebylo.
  
Ve dne lze UFO zachytit snadněji, ale bez dlouhých ohnisek podrobnosti nečekejme. Pro ty, co chtějí podobnou událost padělat ovšem platí, že čím méně kvalitní foťák, tím menší riziko odhalení. A lepší neidentifikovatelnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat