pátek 16. března 2012

Jeden svět nestačí!


říká agent 007 a ten film se tak jmenuje. Má pravdu! Prostor zbavený jakékoli hranice má tu vlastnost, že z něho nelze vystoupit. I kdyby to byl celý vesmír, splní tím definici vězení. 007 takto odpovídá na nabídku vlády nad celý světem spolu s někým. On takto zmenšit počet vládců nechce. Za nejvýraznější projev svobody nám byla po roce 1989 nabízena „možnost cestovat“. Hned nato jsme dostali vynadáno od liberálů všech barev, že se málo snažíme vandrovat za prací třeba k protinožcům. Kdepak jsme to jen slyšeli, že svoboda je poznaná nutnost?
List ve větru svůj pohyb nevnímá. Aby si ho uvědomil, musí větru klást odpor,“ říká Saint Exupéry v Citadele. Tulák se liší od bezdomovce posouváním své osoby po planetě. To však není pohyb, je to jen udržování kvantového stavu tuláka! Překonání hranice je smyslem každého sportovního rekordu. Co by z něj zbylo, kdyby žádná nebyla? Každá hranice má dvě strany a její překročení je volba! A volit je projev svobody, máme-li z čeho. Kdo nás chce té volby zbavit, bere nám svobodu. Svět zmenšený globalizací už začíná být „těsný kolem boků“. Vnitřní emigrace do drogových rájů je logický výsledek. To chceme?

KONEC SVĚTA se blíží!“ volají v určitých intervalech různí kazatelé.
Už zase?“ ptá se ten, komu se už nějaký „jeho svět“ rozpadl. K tomu pocitu stačí i nešťastná láska. A ještě víc o tom ví ten, kdo přežil velkou válku.
Žijeme v nejlepším z možných světů,“ říká ten, kdo chce být optimista. Dělí tím světy na virtuální a paralelní.

Žádné komentáře:

Okomentovat